maanantai 16. maaliskuuta 2015

16.3.ROC Friese Poort Emmerloord/Urk

Ensimmäinen tutustuminen paikallisiin oppilaitoksiin aloitettiin ROC Friese Port koulutuksenjärjestäjän toimipisteistä paikkakunnilla Emmeloord ja Urk. Amsterdamin aamuruuhka sivuutettiin uudenkarhealla vuokra-autolla sutjakkaasti ja Luovi sukkuloi ihailtavalla rohkeudella perille kohteeseen.

Perillä meitä odotti erityisopetuksen koulutuspäällikkö Tom Giesen, joka tiiminsä kanssa oli järjestänyt meille mielenkiintoisen ohjelman koko päiväksi. Seuraamme liittyi myöhemmin myös henkilöstöpäällikkö Marianne Hermens ja sosiaalityöntekijä Simone Bosman(kuvassa heistä Tom). Olimme ilahtuneita että pääsimme keskustelemaan myös kahden opiskelijan kanssa, jotka kertoivat yksilöllisestä polustaan sekä saamastaan coach-tyyppisestä tuesta.
Hollannin ammatillisessa koulutusjärjestelmässä on  4 tasoa ja tasojen kesto on 6kk -4 vuotta.
Ammatillisessa koulutuksessa on kaksi opintopolkua: Teoriapainotteinen ja  työvaltainen. Tällä hetkellä myös Hollannissa työllisyystilanne on huono, joten vallalla on enemmän teoriapainotteinen opiskelu.Hollannissa erityisopetus on lähestulkoon kokonaan integroitu yleisiin ammatillisiin oppilaitoksiin ja Emmeloordin yksikössä erityisopiskelijoita on 1900 opiskelijasta 83. 

Opiskelijoiden hyvinvointipalveluihin kuuluu kaksi sosiaalityöntekijää, joille on nimetty tietyt
" kontaktiryhmät". Opiskelijoille suunnattu tuki on käytännössä hyvin samantyyppistä kuin meillä eli konsultoivaa ja eteenpäin ohjaavaa". Ryhmäkoko saattaa olla n. 30 opiskelijaa, ryhmissä  ei ole avustavaa tai ohjaavaa henkilöstöä.

Opintososiaalisiin etuihin liittyen 18-ikävuoden jälkeen opinnot muuttuvat maksullisiksi
( n.1200€ lukuvuodessa). Opiskelija saa opintoihinsa rahallista tukea, mutta ellei valmistu neljässä vuodessa joutuu hän maksamaan tuen takaisin. Jäimme pohtimaan tämän vaikutuksia opintojen mahdollistumiseen kaikille ylipäätään  vai onko tällä vaikutuksia kenties opintojen etenemiseen?
Vanhempien taloudellinen tuki opintoihin on joka tapauksessa merkittävä. Opiskelijoiksi myös otetaan kaikki oppilaitokseen hakevat. Asuntoloita ei missään oppiltoksessa ole.

Urkin toimipisteessä tutustuimme merenkulkualan ja kalastusteollisuuden opintolinjoihin ja pääsimme kokeilemaan rahtilaivasimulaattoria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti