lauantai 21. maaliskuuta 2015

20.3. Summary

Viikko Hollannissa alkaa lähestyä loppuaan ja on aika vetää yhteen oppimiskokemuksia. Olemme nähneet ja kokeneet paljon ammatillisesti, mutta samalla myös paljon muuta hollantilaista elämänmenoa matkustaessamme eri puolilla maata. Antoisat keskustelut paikallisten ihmisten kanssa ovat auttaneet meitä muodostamaan käsitystä hollantilaisesta kulttuurista. 

Tässä joitakin keskeisimpiä  mietteitämme matkan annista: 


 • Kaikki toisen asteen opiskelijat saavat Hollanissa opiskelupaikan eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Hollannissa ei ole sellaista vaihtoehtoa, että 15-16- vuotias nuori jäisi ilman opiskelupaikkaa tai kotiin. Ohjauksella pyritään löytämään nuorelle oikea paikka. Miten tällainen voisi toimia meillä?
 • Valtio tukee oppilaitoksia taloudellisesti hyvin ja isona yhteisenä tavoitteena on keskeytysten minimointi, joka on myös kirjattu lainsäädäntöön. 
 • Poissaolojen seuranta on tehokasta ja siihen on satsattu resursseja sekä kunnan että oppilaitoksen taholta. 
 • AMEO-verkoston hyvinvointipalveluiden keskinäinen sekä kansainvälinen yhteistyö on saatu tällä viikolla hyvin käyntiin ja toivomme molemmille jatkoa tulevaisuudessa.
 • Pakkaamme varmasti reppuumme myös paljon mietteitä paikallisesta tavasta suhtautua ihmisiin ja asioihin. Oikean ohjauksen, osaamisen ja riittävän henkilöstön lisäksi tarvitaan myös oikeaa asennetta.


  • Oppimistulosten lisäksi oppimisympäristön vuorovaikutuksella on iso merkitys. Oppimisympäristöt myös mahdollistavat tämän. Jokaisessa paikassa jossa kävimme oli lämmin, välittävä ja rento tunnelma, mutta samalla tehtiin tosi kovasti töitä. Ehkä ajatus siitä kiteytyy HAN:nin opettajalta Paolalta saamamme korttiin, jonka teksti suomennettuna kuuluu: " Jos mikään muu ei auta, voit aina antaa rakkautta"  2 kommenttia:

  1. Kiitos mulavasta blogista. Matkan tavoitteet näyttää tulleen hyvin saavutetuksi myös Dream College hankkeen näkökulmasta.

   VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta, myös blogin kirjoittaminen on ollut mukava tapa koota ajatuksia matkasta

   VastaaPoista