tiistai 17. maaliskuuta 2015

17.3. Roc Midden /Utrecht

Aamuauringossa hyppäsimme junaan kohti Utrechtissa sijaisevaa oppilaitosta Roc Midden. Hollantilaiseen mutkattomuuteen on ollut helppo sujahtaa  mukaan ja  yleinen tunnelma kouluilla on rentoa ja ystävällistä. Toisaalta hollantilaiseen tyyliin kuuluu myös melko suora ja kipakkakin huumori, jossa asiat sanotaan hyvin suoraan. Vaikuttuneita olimme aamutuimaan myös bussikuskin ystävällisyydestä, jossa hän pysäytti bussin neuvoakseen meitä huomattuaan että olemme menossa väärään suuntaan.

Aamupäivällä tutustuimme oppilaitoksen tekniikan toimipisteeseen sekä oppilaitoksessa opiskelijoille annettavaan tukeen. Kansainvälisten asioiden vastaava Norbert Ruepert esitteli hollantilaista koulutuspolitiikkaa ja ammatillisten oppilaitosten rahoituspohjaa. 12- vuoden iässä oppilas joutuu tekemään valintoja tulevan opintopolkunsa suhteen. Tässä vaiheessa heidän kognitiivinen tasonsa myös testataan. Hollantilaisessa koulutusjärjestelmässä älykkyysosamäärän testaus on hyvin keskeisessä asemassa.


'Erityisen tuen järjestämiseen suunnataan paljon rahaa ja oppilaitokset saavat (meidän mielestämme) yllättävänkin itsenäisesti määritellä, miten he käyttävät tämän rahan. ROC Middenissä on onnistuttu varsin hyvin erityisen tuen järjestämisessä, sillä muutaman vuoden aikana aikana oppilaitos on onnistunut pienentämään keskeyttämisprosenttia 15%:sta alle puoleen, 7 %. Valtio onkin myöntänyt kaksi viikkoa sitten palkinnon ROC Middenille tuloksellisesta työstä keskeyttämisen ehkäisyssä. Yleinen koulutuspoliittinen trendi näyttää olevan, että keskeyttämisen ehkäisyyn satsataan nyt todella runsaasti, sillä syrjäytymisen hinta on yhteiskunnalle on moninkertaisesti kalliimpi. Alle 25-vuotias ei saa Hollannissa mitään taloudellisesta tukea, ellei hän ilman erittäin painavaa syytä suorittanut vähintään 2. tason (basic vocational training, suuntaa avustavien tehtäviin).

Uraohjaaja ja erityisopettaja kertoivat, miten ROC Middenissä on erityinen tuki ja opiskeluhuolto on järjestetty. ROC Middenissä on 9 toimipaikkaa ja 8 sosiaalityöntekijää, jotka ovat tiiviissä
yhteistyössä kuntien sosiaalityöntekijöiden kanssa. Ryhmänvastaava on keskeisessä roolissa ja
opiskeluhuollon tuki on luonteeltaan coaching-tyyppistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti